top of page
_MHC7534.jpg

Geboren in België, begint Joëlle STRAUSS viool te studeren op 4-jarige leeftijd; later zal ze haar studies vervolledigen met zang en piano tot op het hoogste conservatoriumniveau.

Na haar diploma's behaald te hebben op Koninklijke Conservatoria in België, gaat haar belangstelling naar andere stijlen, zigeuner-, klezmer-, jazz-, en Oriëntaalse muziek, die ze bij de grootste meesters ontdekt en bijschaaft.

Zo studeert ze en treedt ze op, wereldwijd, met de beroemde Hongaarse zigeunerviolist Roby LAKATOS, met Alicia SVIGALS, de niet minder bekende violiste van de New Yorkse "Klezmatics"band, met Johan RENARD, jazzprofessor aan het Didier Lockwood Music Center van Parijs en met de jazzman en professor aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, Jean-Louis RASSINFOSSE en met Mohamed al MOKHLIS, de illustere Oriëntaalse violist.

Onder invloed van haar veelzijdige afkomsten, haar reizen, haar ontmoetingen, haar multiculturele ervaringen, brengt haar levenswandel haar ertoe een unieke speelstijl te ontwikkelen, zeer specifiek en herkenbaar, gevoelig en tegelijkertijd bijzonder virtuoos.

Van 2003 tot 2014 was ze de violiste van de Klezmer groep “Krupnik”

Joëlle  Strauss toert voor het ogenblik heel intensief met het Astor Klezmer Trio met Christophe Delporte,accordeon en Marc Grauwels, dwarsfluit .

Ze heeft tevens solo optredens met orkest en bigband als soliste en met piano in een programma met World-Jazz en Music-Hall.

Ze is ook actief in multi culturele projecten in samenwerking met andere artistieke disciplines zoals: toneelspelers, dansers, performers, rappers, etc…

Ze heeft tevens een heel grote interesse voor alle vormen van World-Music. En dus haar passie voor deze muziekgeschiedenis brengt haar tot het voorstellen van verschillende conferenties waar ze tevens in musiceert met als thema’s : de geschiedenis van de jazz, de tango, flamenco, klezmer en de verschillende muziekstijlen uit Oost-Europa . 

De muziek van de talen heeft haar al altijd aangetrokken: Spaans, Frans, en Engels uit haar jeugd; daaraan voegt ze het Ukrains, Pools, Rom, Portugees, Russisch, Hebreeuws, Ladino (de Judeo-Spaanse taal) en met Sonia Pinkusowitz verkent ze alle subtiliteiten van het "Yiddish".

Dank zij haar beheersing van viool en zang, verdedigt Joëlle met vurig een cultuur waarin ze weliswaar gedeeltelijk haar wortels terugvindt, maar waarmee ze vooral naar buiten wenst te treden om ze te laten erkennen als muzikaal erfgoed verankerd in de XXIe eeuw. 

Ondanks haar jonge leeftijd, is ze al opgetreden in gans Europa, Skandinavië, Midden-Oosten, Afrika, Azië en de Amerika's.

Joëlle STRAUSS werd in 2013 genomineerd voor de "Jean-Pierre Bloch prijs" van de Franse LICRA ( Ligue Internationale Contre le Racisme et l'Antisémitisme ) die artiesten en hun werk beloont voor hun bijdrage tot de rechten van de Mens.

Joëlle STRAUSS speelt op een uitzonderlijke viool van de bekende Franse vioolbouwer Jean-Baptiste VUILLAUME.

bottom of page